Mitybos įtaka kepenų veiklai

Mitybos įtaka kepenų veiklai

Sveikos kepenys – didžiausias organas žmogaus organizme, gali sverti iki 1,5 kg. Kepenų ląstelės – hepatocitai – atsakingos už gyvybinių procesų: baltymų, angliavandenių, riebalų perdirbimą ir skilimo produktų pašalinimą. Kepenys turi nepaprastą gebėjimą išgydyti save: pašalinus dalį kepenų, jos gana greitai atsinaujina.

Tačiau greitas gyvenimo tempas, nuolatinis skubėjimas įtakoja tai, kad daugeliui žmonių pritrūksta laiko tinkamai maitintis, todėl darbo metu greitai užkanda, o vakare „prisikerta“ už visą dieną. Kita šiuolaikinio žmogaus rykštė – nepakankamas fizinis aktyvumas. Teigiama, kad net 70 proc. žmonių juda per mažai. Iš tiesų, daugelis dirba protinį darbą, tad mūsų kūnas „tinginiauja“. Visa tai lemia, kad daugėja nutukusių žmonių, teigiama, kad pasaulyje plinta antsvorio ir nutukimo epidemija. Ir, be abejo, visa tai kenkia kepenims. Prisipažinkime, daugelis persivalgome, valgome per riebiai.

Koks maistas kenkia kepenims ir koks tinka? Kaip išsaugoti sveikas kepenis?

 

Subalansuota ir sveika mityba sergant kepenų ligomis

Dieta sergant kepenų ligomis skiriama padėti atkurti, normalizuoti kepenų ir tulžies pūslės veiklą. Šie tikslai pasiekiami sergančiojo mitybos racioną papildžius produktais, kurių sudėtyje yra pieno baltymų, augalinio aliejaus, ląstelienos, taip pat geriant daugiau skysčių,  ribojant produktų, kuriuose yra daug cholesterolio, riebalų vartojimą. Riebalai – sviestas, alyvuogių aliejus, rafinuotas saulėgrąžų aliejus, vartojami saikingai (apie 50 gramų per dieną, iš kurių 25 gramai augalinio aliejaus).

Sergant kepenų ligomis siūloma maistą ne kepti, o virti, troškinti, naudoti garų puodą. Taip pat nerekomenduojama vartoti labai šaltų patiekalų, gėrimų.

 

Kaip ir kiek valgyti riebalų?

Bendras riebalų kiekis maiste turėtų būti 80-100 g, palankus santykis yra 70 proc. gyvulinės ir 30 proc. augalinės kilmės riebalų. Tai turėtų būti riebalai, esantys baltyminiuose produktuose (mėsa, žuvis, sūris ir t.t.) ir augalinis aliejus. Nes vartojant ir gyvūninių, ir augalinių riebalų gausime stipresnį lipotropinį poveikį (procesas, kai skaidomos ir  pašalinamos riebalų molekulės iš organizmo). Lecitino, cholino, riebaluose tirpių vitaminų, mineralų gausu kiaušinio trynyje. Todėl kiaušiniai būtinai turi būti įtraukti į ligonių dietą, geriau omleto pavidale.

 

Kiek suvartoti angliavandenių?

Angliavandenių sergant kepenų ligomis reikia vartoti tiek, kiek jų reikia pagal fiziologinę normą – 400-450 g, o nutukusiems – jų reikia mažinti. Paprastųjų angliavandenių dalis (cukrus, medus, miltiniai produktai) sudaro 50-100 g. Kaip žinoma, padidintas angliavandenių kiekis maiste skatina riebalų kaupimąsi kepenų ląstelėse. Todėl piktnaudžiauti tokiu maistu nerekomenduojama.

 

Kiek valgyti baltymų?

Daug baltymų turinčios dietos padeda atkurti kepenų funkcijas ir dalyvauja fermentų, reikalingų toksinams nukenksminti, sintezėje. Baltymų šaltiniai – kiaušiniai, varškė, pieno produktai, mėsa, žuvis, duona, kruopos. Skaidulinės medžiagos teigiamai veikia žarnyno mikroflorą, folio rūgšties ir B grupės vitaminų sintezė mažina cholesterolio kiekį, sugeria ir pašalina toksines medžiagas. Sergančiųjų kepenų ligomis dietoje turi būti pakankamai skaidulinių medžiagų. Jų šaltinis – vaisiai, daržovės, kruopos. Taip pat dietoje turi būti pakankamai vitaminų ir mineralų.

 

Alyvuogių aliejus saugo kepenis

Mokslininkai teigia, kad alyvuogių aliejus apsaugo kepenis nuo proceso, kuris skatina audinių senėjimą ir didina kepenų vėžio riziką.

Visų pirma, mokslininkai atliko eksperimentą su žiurkėmis, kurias maitino alyvuogių aliejumi. Rezultatai parodė, kad aliejaus gavusių žiurkių kepenys buvo mažiau pažeistos toksinų, keliančių oksidacinį stresą. Šių žiurkių kepenyse padidėjo antioksidacinių fermentų aktyvumas (skelbia MIGnews).

Dėl to ekspertai mano, kad aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus yra efektyviausia oksidacinio streso, kurį sukelia toksinai, kontrolės priemonė, o jo ekstraktas apsaugo kepenų ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

 

Kepenims naudingi produktai:

  • Įvairūs patiekalai iš moliūgų (košė, blynai), jų sėklos.
  • Daržovių sriubos.
  • Liesa šviesi mėsa (veršiena, kalakutiena, vištienos krūtinėlė) virta, kepta be aliejaus, paruošta garų puode.
  • Liesa žuvis (menkė, sterkas, sazanas, kt.). Taip pat paruošta garų puode ar troškinta.
  • Liesa varškė (ne daugiau 2 proc. riebumo (100-200 g per dieną)), taip pat neriebus jogurtas, kefyras.
  • Košės: grikių, avižinių dribsnių, kt.
  • Augalinis aliejus, ypač šalto spaudimo alyvuogių aliejaus.
  • Virtos daržovės, jei gerai toleruojamos – šviežių daržovių salotos pagardintos aliejumi.
  • Džiovinti abrikosai, razinos.
  • Kisielius, želė, pudingai.
  • Grūdų duona, geriau padžiūvusi.
  • Erškėtrožių, ramunėlių arbatos.

 

Kepenims žalingi produktai

Sergant kepenų ligomis, draudžiama: riebi kiauliena, aviena, žąsis, antis, keptas maistas, riebus sultinys, rūkyta mėsa, konservai, kakava, šokoladas, špinatai, grybai, alkoholiniai gėrimai, šalti gaivieji gėrimai, ledai.

 

Dieta sergant kepenų ciroze

Visos kepenų ligos reikalauja laikytis dietos, tačiau nustačius kepenų cirozę, dietos reikės laikytis visą gyvenimą. Be to, ši dieta turi labai griežtus apribojimus. Kategoriškai draudžiama: riebūs mėsos sultiniai, lašiniai, taukai, riebi žuvis, kietai virti kiaušiniai, kiaušinienė, konservai, rūkyti mėsos gaminiai, grybai, pupelės, špinatai, rūgštynės, ridikėliai, ridikai, rūgštus vaisiai ir uogos, ledai, pyragaičiai su kremu, šokoladas, juoda kava, kakava, šalti gėrimai, garstyčios, pipirai, krienai. Ir svarbiausias apribojimas – alkoholis. Tik dvi taurės stipriųjų alkoholinių gėrimų gali išprovokuoti sunkų ligos paūmėjimą, net jei jau gerą pusmetį apie ligą buvote pamiršę.

Kepenų cirozės negalima išgydyti visiškai, tačiau tinkamai gydant ir maitinantis sustabdyti ligos progresavimą galima.

 

Valgyti dažnai ir po nedaug

Lėtinių kepenų ligų gydymą, atsižvelgiant į ligos stadiją ar ligonio būklę, paskiria gydytojas. Tokių ligonių dietos pagrindą sudaro – valgymas dažnai ir nedidelėmis porcijomis, o svarbiausia – subalansuotas baltymų, riebalų, angliavandenių ir vitaminų santykis.

Skiriant dietą sergantiems kepenų ligomis reikia atkreipti dėmesį į ligos ypatumus, ligos stadiją, ligos proceso aktyvumą, virškinimo sistemos organų būklę.

Sergantiesiems kepenų ligomis, ypač alkoholine kepenų ciroze, būna mitybos nepakankamumas. Kepenų ligos keičia maisto skonį, todėl dėl anoreksijos ir šleikštulio maisto suvartojama mažiau.

Bendros dietos sergantiesiems kepenų ligomis nėra. Kiekvienam ligoniui dieta parenkama individualiai.

 

Kepenų ligos ir jų priežastys

Kepenų pažeidimo simptomai